30 juli 2010

Om längtan

Kanske borde vi som har mycket, låta bli att visa vår längtan, så att de som har mindre får mer plats. Kanske borde vi som har förlorat, gömma vår längtan, så att de som finns kvar får mer plats. Kanske borde vi längta mindre, och vara glada åt det vi har. Kanske borde vi gömma all vår längtan, för att det alltid finns de som har det värre.

Men så är det ju inte. Jag känner ingen som har det värre än jag, subjektivt sett alltså. Såklart att jag kan räkna ut att andra har mer att dra i bagaget och mer ont både ute och inne. Men längtan i sig är en helt subjektiv känsla och bör alltså inte på något sätt jämföras. Och ändå är det just det vi gör med längtan. Värderar, mäter och ser hur den står sig i jämförelse med andras bedrövelse (gärna i form av antal besökare på bloggen eller hur verklighetsbaserad romanen är). Om det går för långt, ägnar vi oss åt det jag brukar kalla eländespornografi.

Jag tänker inte sluta längta (framför allt inte efter Jeppe eller andra sådana där mer positiva, hemliga längtor). Jag tänker inte heller sluta dela andras längtor. Men jag ska bli bättre på att ge mina längtor sina egna värden, oavsett hur hårt, svårt eller gott du längtar efter något. Detta är en uppmaning till dig - längta efter det du vill, hur mycket du vill och på det sätt du vill. Ge längtan en plats bland alla andra viktiga sysslor du har.

8 kommentarer:

  1. Du är så klok. Jag längtar efter dig.

    SvaraRadera
  2. Nu fick jag något att tänka på igen. Första impulsen var: "Nej, jag längtar inte. Jag är så oerhört tacksam för det jag (fortfarande)har." Sedan tänkte jag att jag visst det längtar. Efter mina föräldrar som inte lever längre och efter alla kära vänner som bor så långt ifrån. Oj vad jag längtar efter dem. Men annars så längtar jag faktiskt inte :-).

    SvaraRadera
  3. En längtan jag har är att få träffa dig, snart!

    SvaraRadera
  4. Lotta och A-K: Detsamma! Och sådan längtan är ju precis en sådan som man kan tillfredsställa!
    Erika: Det kanske är som med mycket annat - utan det ena, inte det andra. Om vi inte längtar, kanske vi inte har vett att känna tacksamhet. Jag är glad att du är tacksam, det är en viktig känsla. Jag jobbar på det hela tiden. Och på att utveckla mina positiva längtor!
    Tack och kram till er!

    SvaraRadera
  5. Ja jag längtar efter allt och alla som fyllt och fyller mitt liv. Så många är borta vardagslivet är tomt. Jag saknar till och med att damsuga katthår, även Nalle är död.
    Något nytt förhållande verkar inte vara på tapeten jag springer snabbt när någon närmar sig i rädslan att ännu en gång förlora. HELGALET Jag börjar med att skaffa mig en ny katt tränar på att våga älska igen. carina

    SvaraRadera
  6. Jag håller på dig, Carina! Du kommer att få all kärlek du förtjänar (och det är mycket det!) av både katter, kattor och män. Kram!

    SvaraRadera
  7. Som alltid så är du så klok! Jag riktigt njuter av att läsa alla dina blogginlägg, de berikar mig!
    Jag känner en oerhörd längtan, efter att få hålla min älskade Linn i famn, att få en sån där härlig underbar kram som jag alltid fick. Jag längtar så det värker i hela mig ... men jag skulle kunna tänka mig att nöja mig (för nu) med att bara få träffa henne i drömmen, men inte ens det ;-(. Sen längtar jag ju såklart efter dig =).
    Kram /Helena :o)

    SvaraRadera
  8. Var rädd om din längtan! Jag kommer snart och hälsar på, då kan vi ägna oss åt våra längtor efter varandra, Linn och Jeppe. Kram!

    SvaraRadera