7 juli 2009

Vederkvickande vandring

En halvtimmes bilkörning från Örebro (via Hallsberg och Östansjö) ligger Dovraleden. Där sägs jättinnan Dovras tårar över hennes våldsamma make ha skapat de tre avlånga sjöarna i sprickdalen.

En förmiddag då dåligt väder hade förutspåtts satte vi av, jag och vän. I tre av de fyra timmarna vi spenderade i Dovras skogar, sken solen vackert mellan träden på den vilande mossan. Den sista biten regnade det stilla och svalkade oss tacksamt när vi gått en kort, men brant tur ner till Dovras kyrka. Kyrkan är ett utskjutande bergsparti. Sägnen berättar att Dovras ilskna make Tjälve ska ha slitit loss klipbblock för att kasta dem på Viby kyrka, vars klockor klämtade på ett sätt som inte tilltalade den tjurige bjässen. En fascinerade historia att skratta till när man lätt skrämd står under berget som ser ut att falla över en när som helst.

Vandringsleden är exemplariskt skött med rastplatser fyllda med ved. Du kan välja att gå runt alla tre sjöar som är en tur 6,5 kilometer plus vägen från och till parkeringen till leden på sammanlagt 3 kilometer. Det fiffiga är att du kan välja att gå runt bara en eller två av sjöarna, eftersom man iordningjort övergångar. Detta gör att leden också passar för barn eller de som av andra anledningar inte kan gå så långt. Vandringen är förhållandevis enkel, bara på ett par ställen fick vi hålla i oss (och vägen ner till kyrkan förstås).

Om du som jag dessutom utrustar dig med trevligt sällskap, lovar jag dig en av sommarens höjdpunkter.


Dovrasjödalen - Regionförbundet Örebro

1 kommentar:

  1. Jag kan inte annat än instämma. Dit ska jag tillbaka, som till så många andra platser...

    SvaraRadera